Vandrerprogram

På denne siden finner du programmet for vandrerne på leir.

Finn Gnisten

Finn Gnisten er et todelt patruljeløp. Første del består av 12 ulike poster med samarbeidsoppgaver. Patruljen må gjennomføre minst 6 poster for å komme seg videre til andre del. I del to skal patruljen løse ulike koder og oppgaver som leder dem til målet. Alle som deltar får et merke og alle som kommer i mål får en premie.

Ildtopp skal gjennomføre finn gnisten på tirsdag, brennesle skal gjennomføre finn gnisten på torsdag. Begge dagene starter opplegget på aktivitetsområdet etter morgenshowet, klokka 11.

Dagen før gjennomføringen får gruppa utdelt et informasjonsark i matkassen til hver patrulje. Arket inneholder informasjon om hvilken post patruljen skal møte på. Hvis dere ikke har fått nok ark, kan dere hente flere på servicetorget. Patruljene må ta med seg informasjonsarket gjennom hele aktiviteten.

Postmannskap

Vi trenger fortsatt postmannskap til finn gnisten. Meld deg via servicetorget om du vil bidra. Husk å spørre om å få med deg informasjonsark for postmannskap ved påmelding. Postmannskap til første del skal møte på aktivitetsområdet klokka 10.30 den dagen de skal være postmannskap.

Hvis du er usikker på hvilken post du skal være på, henvend deg til programstaben i gule vester ved tavla i turneringsområdet.

Forhåndsoppaver: Vi har samlet flere aktivitetstips du kan gjøre før leir!

I februar fikk alle speidergruppene som har vandrere tilsendt en pakke med forhåndsaktiviteter. I pakken er det tre møteforslag som kan hjelpe dere til å forberede dere til Gnist.

Bygge seilfly

Mandag 4. juli arrangerer vi seilflykonkurranse på Gnist. Vi oppfordrer patruljene til å bruke 1-2 speidermøter før leiren til å designe, skaffe materialer og bygge et seilfly til konkurransen. De som ikke har mulighet til å bygge seilfly i forkant av leiren vil få utdelt enkle materialer på leiren. Det er satt av 2 timer til å bygge seilfly på leiren.

Vi deler ut premie til det flyet som flyr lengst under konkurransen og det flyet som ser mest spennende ut.

Oppgavebeskrivelse

Patruljen skal bygge et seilfly innenfor disse kravene:

 • Målet er å få flyet til å seile så langt som mulig.

 • Seilflyet kan ikke ha noen form for motor.

 • Vingespennet skal ligge mellom 25 og 60 cm.

 • Flyet kan ikke veie mer enn 250 gram.

 • Flyet skal kastes med håndkraft eller en egendesignet utkastelsesannordning fra en bakketopp.

 • Dersom dere lager en utkastelsesannordning må dere få en godkjenning av speiderlederen deres som sier at den er trygg å bruke.

Tips og triks

Det kan være lurt å bruke internett og Youtube til å finne inspirasjon, guider og forslag til måter å bygge seilfly på. Det kan være lurt å gjøre noen rolige prøvekast med flyet for å sjekke stabilitet og flyegenskaper før konkurransen. Da har dere fortsatt til til å justere flyet før selve konkurransen.

To viktige elementer er konstruksjon av seilfly er balansepunkt og utformingen av vingen.

 • Balansepunktet for hele konstruksjonen bør ligge i midtpunktet av hovedvingen og flykroppen. En måte å balansere flyet på er å legge til vekt i fronten av flyet.

 • Vingen bør ha en svak V-form. Det vil holde flyet balansert når dere kaster det. Pass på at vingen er så jevn som mulig. En vridd vinge vil gjøre at flyet svinger og styrter.

 • Profilen på hovedvingen bør ha en aerodynamisk profil. Prøv for eksempel å lage den rett på undersiden og bøyd på oversiden. Det vil skape løft i vingen og gjøre at flyet seiler lenger.

Forbered deg til haik

Vi ønsker at så mange speidere som mulig skal gjennomføre haik i løpet av leiren.

Du finner mer informasjon og forslag til aktiviteter du kan gjennomføre for forberede deg til haik her.

Vardebrenning

Lag et stort bål og ha en vardebrenning. I år ønsket vi å markere verdenstenkedagen 2022 ved å lage varder over hele landet, for å vise vårt engasjement for et mer inkluderende samfunn. Mange speidergrupper lagde store bål og det er fortsatt mulig å lage et vardebål for å vise vårt engasjement. NB! Husk bålforbudet som beygynner 15. april og sjekk lokale regler i din kommune.

Du finner møteforslaget for vardebrenning her.

Gjenbruk

En gnist brukes ofte som et symbol for engasjement og som speidere har vi et stort engasjement for miljøet. Gjenbruk er bra for miljøet, fordi vi ikke må produsere like mange nye ting. Lag noe hver speider har bruk for eller noe som viser hvem gruppa er og ta det med på landsleiren.

Du finner møteforslaget for gjenbruk her.

Escape room

Escape room er en engasjerende og spennende aktivitet for speidere i alle aldre. Møteforslaget gir et enkelt escape room som dere kan printe ut og bruke i deres speidergruppe.

Du finner møteforslaget for escape room her.

Bålmøte: Fra gnist til bål

Lær mer om bål med morsomme aktiviteter. Har du prøvd å flytte et levende bål før?

Du finner møteforslaget for bålmøtet her.

Gjør deg klar til leirbål

Er du glad i bål? Lag en opptenningspose du kan ha med deg på landsleiren og gjør deg klar for en hyggelig kveld med leirbål.

Du finner møteforslaget for leirbål her.

Ta forhåndsfresen

Klarer du nesten ikke vente med å ta leirfresen? Ta forhåndsfresen. Alle grupper med vandrere skal ha fått tilsendt forhåndsmerke Tenn gnisten. Gjør noen av møteforslagene og ta fresen. Da kan du få merke av speidergruppen din.

Du finner forhåndsfresen her.

Ønsker du å forberede deg til landsleir med andre morsomme aktiviteter?

Her er noen av aktivitetene du kan gjøre på egenhånd eller sammen med patruljen:

 • Lag en opptenningspose. Det er praktisk å oppbevare opptenningsmaterialer i en pose. Da er du alltid klar for å tenne bålet på leir, tur eller speidermøte. Du kan for eksempel putte fyrstikker i, tennstål og tørr bjørkenever.

 • Lær deg nye leirbålsinnslag. I aktivitetsbanken ligger det mange filmklipp av ulike bevegelsessanger og sketsjer. Lær deg noen nye innslag som du kan bruke på leir, møter og turer.

 • Ta forhåndsfres. Se hvor mange aktiviteter du kan huke av før leir.

 • Lage mat på bål. Det er uendelig med muligheter for mat på tur, kanskje dette er året du lærer enda mer om mat på bål og brenner?

Globaldag

Den siste fulle dagen på Gnist Forsand 2022 er globaldag! Denne dagen handler om å forstå urettferdighetene i verden, og lære hva vi kan gjøre med det. Vi skal rett og slett tenne gnisten for globalt engasjement gjennom globalmarked og globalløp. Pengene vi samler inn går til prosjektene til KFUK-KFUM Global og spesielt speiderarbeidet i Tanzania.

Globalmarked

På Globalmarkedet samler speidergruppene inn penger til Global med for eksempel vaffelsalg, fletting av hår, massasje, morsomme aktiviteter og mye mye mer. Her er det bare kreativiteten som setter grenser! Det kan være lurt å starte med en idémyldring før leiren så dere har tid til å forberede deres salgsbod eller aktivitetet.

Globalløp

Under globalløpet løper speidere, ledere og de som vil, til inntekt for globalaksjonen. De som skal løpe samler sponsorer i forkant av løpet. Sponsorene kan sponse med rundebeløp eller et fast beløp.

Det er kjempekult om gruppa eller enkeltspeidere løper med kostymer! Det kan for eksempel være karakterer fra filmer, dyr eller å male kule tekster på t-skjorter. Det kan også være gøy å "løpe" på alternative måter, for eksempel ved hjelp av trillebår, gå baklengs, stupe kråke eller noe helt annet.

Det vil bli delt ut premier på Globalløpet.

Mer informasjon om sponsorregistrering finner du under gruppeinformasjon. Vi gleder oss til å se dere på leir!

Foto: Lars Røraas

Haik

På Gnist ønsker vi at alle speidere skal gå på haik i løpet av leiren. Vi har derfor lagt opp til mange ulike haikeruter og vil tilrettelegge for at flest mulig skal kunne delta. Å gå på haik er det samme som å gå på overnattingstur sammen med patruljen, uten ledere. Haik er en viktig del av programmet på landsleir, og målet med haik er å skape en følelse av mestring og at du skal få lyst til å gå på flere turer!

Vanskelighetsgrader på haikeruter

Vi har fire ulike vanskelighetsgrader for haiken på Gnist. Beskrivelsen av vanskelighetsgraden er en generell beskrivelse. Haikerutene er plassert i de ulike kategoriene ut fra en helhetlig vurdering av lengde, stigning og terreng.

 • Veldig lett: 5 - 8 km på godt merket sti/vei. 5 - 50 meter stigning (tilrettelagt).

 • Lett: 8 - 12 km på godt merket sti hele turen. 50 - 300 meter stigning og lett terreng i skog og fjell.

 • Medium: 8 - 12 km på merket sti hele ruten. 150 - 500 meter stigning i delvis ulendt skogs- og fjellterreng.

 • Krevende: 10 - 15 km på delvis merket sti. 400 - 700 meter stigning i en del utfordrende fjellterreng.

Aktiviteter dere kan gjennomføre før leiren

Her er noen forslag til aktiviteter dere kan gjøre hvis dere vil forberede dere til haiken på Gnist.

 • Lag en treretters meny og tilbered den med hjelp av kokeapparat.

 • Øv på å bruke kart og kompass. Vet dere hva målestokk, ekvidistanse og høydekurve er?

 • Delta på en dagstur eller overnattingstur med eget kart. Øv på å lese kartet underveis på turen.

 • Øv på å pakke ryggsekken til haik.

 • Lag en utstyrsliste for hva dere må ha med dere av fellessutstyr på haik.

Merker dere kan gjennomføre før leiren

Se hva du som leder bør gjøre i forkant av leiren på gruppeinformasjon.

Fordeling haikedager

Leiren er delt inn i to, Brennesle og Ildtopp. Brennesle skal på haik fra tirsdag 5. juli til onsdag 6. juli, og Ildtopp skal på haik fra onsdag 6. juli til torsdag 7. juli.


Brennesle

 • Asker og Bærum KFUK-KFUM-speidere

 • Bjørgvin KFUK-KFUM-speidere

 • Buskerud KFUK-KFUM-speidere

 • Haugaland KFUK-KFUM-speidere

 • Innlandet KFUK-KFUM-speidere

 • Nord-Hålogaland KFUK-KFUM-speidere

 • Nordmøre og Romsdal KFUK-KFUM-speidere

 • Nordre Nordland KFUK-KFUM-speidere

 • Oslo KFUK-KFUM-speidere

 • Telemark KFUK-KFUM-speidere

 • Vestfold KFUK-KFUM-speidere

 • Østfold KFUK-KFUM-speidere

 • Internasjonale grupper - resten

 • Hålogaland (NSF), Østre Østfold (NSF), Ryvarden (NSF)


Ildtopp

 • Agder KFUK-KFUM-speidere

 • Rogaland KFUK-KFUM-speidere

 • Romerike KFUK-KFUM-speidere

 • Sogn og Fjordane KFUK-KFUM-speidere

 • Sunnmøre KFUK-KFUM-speidere

 • Trøndelag KFUK-KFUM-speidere

 • Norges speiderforbund - resten

Kanonballturnering

Et kanonballag består av 6-10 spillere og en dommer. Hver speider kan kun spille på ett lag. Påmelding til kanonballturneringen må gjøres av en leder enten via skjema på nett eller fysisk hos servicetorget innen lørdag 2. juli klokka 19.00. Påmeldingsskjemaet finner dere her. Fyll ut ett skjema per lag.

Turneringen starter søndag klokka 09.30 med syv runder. Siste runde starter klokka 15.50. Finalene blir spilt på fredag klokka 12.30-13.30. Lagene består av 6-10 spillere. Her kan du dere se kampoppsettet. Oppsettet for runde 1 er klart innen 2. juli klokka 21.00.

Se mer informasjon og reglene for turnering her.