Leirens beste kaffe?

Har vi funnet leirens beste kaffe?

Tekst: Jakob Kallevik Leite, Foto: Helene Moe Slinning, Øyvind Aasen

Blant ledere og stabsmedlemmer har det gått rundt et rykte om at speiderne fra gamle Oppland har den beste kaffen på leiren, og vi har hørt at denne kaffen er spesiallaget til Gnist. For å finne ut om ryktene om kaffen faktisk stemte eller om det bare var oppspinn, besøkte vi speiderne fra gamle Oppland for å sjekke den ut.

Kaffe brent av broren

Vi møter Rønnaug Skorem, speiderleder i Gran KFUK-KFUM-speidere. Det hele begynte da broren hennes brygget kaffe til gruppa i sitt nyoppstartede kaffebrenneri til gruppa da de skulle på Spejdernes leir i Danmark i 2017. Etter suksessen med kaffen på den danske landsleiren, ringte Skorem broren for å spørre om han kunne lagre kaffe til dem, noe han selvfølgelig ville gjøre. Selv om gruppa har hatt med kaffe fra Inderøy Kaffebrenneri tidligere har det ikke vært deres helt egen speiderkaffe.

Speiderkaffen er en helt egen og unik blend av Arabica-bønner fra Honduras, Bolivia og Etiopia. Blenden inneholder lys, medium og mørkbrente kaffebønner blandet sammen. Ifølge brenneriet skal man klare å kjenne hint av vanilje, nøtter, mørk sjokolade og kakao. Noe som skiller denne kaffen fra andre typer kaffe er at den er mindre sur og smaker ganske likt som kaffe lukter. Blant lederne fra gamle Oppland er det ingen tvil om at kaffen er med på å holde motivasjonen oppe gjennom leiren.

Foto: Øyvind Aasen

Kaffebar på leir

Det er flere grupper på leiren som er glade i kaffe, blant dem Nordstrand KFUK-KFUM-speidere. De har sin helt egen kaffebar med på Gnist. Første gang kaffebaren var med på leir, var på landsleiren Tett på i Asker i 2014. Det var mangel på ledere som gjorde at gruppeleder Torgrim Grimstad tok med seg kaffe og kokeapparater for å dele ut kaffe til ledere på leiren. Da delte han ut opp til fem poser kaffe hver dag. I tillegg til varm kaffe har også iskaffe stått på menyen for de som ikke vil ha svart kaffe.

Nordstrand KFUK-KFUM-speidere og speiderne fra gamle Oppland har foreløpig ikke startet samarbeid om speiderkaffe i kaffebaren, men hvis vi er heldige skjer det kanskje på en leir en gang i fremtiden.

Foto: Helene Moe Slinning