Gjørma tar over gatene

Tekst: Jakob Kallevik Leite

Gjørma tar over gatene

Tekst: Jakob Kallevik Leite

Etter en uke med fin fint vær i forkant av leiren på maurleiren, har alle ventiler åpnet seg, og regnet fosser ned. Etter flere dager med regn, kommer også gjørma, både til glede og irritasjon for speidere på leiren. Vi har snakket med noen av gruppene som mye gjørme og vann på områdene sitt.

Foto: Håkon Kristoffersen

Nilen på forsand

Sigrid, leder i Gran KFUK-KFUM-speidere forteller at de har vært litt uheldige med området sitt, som de deler med Lillehammer, Gjøvik Hunndalen, og Torpa KFUK-KFUM-speidere. Tretti speidere fra gamle Oppland har samarbeidet om å legge speiderparkett, også kjent som hunved, over den verste gjørma på området. Selv om alle speiderne har jobbet hardt for holde gjørma vekke fra telt og utstyr, er ikke dette nok. Utover morgenen og dagen fortsatte regnet, dermed tok speiderne spadene fatt og gravde grøfter. Disse fikk kallenavnet Lille Nilen. Heldigvis har teknisk etat nå kommet med vannpumper, og jobber med å pumpe ut overflødig vann fra området deres.


Oversvømte telt

Sola KFUK-KFUM speidere bor på motsatt side av leiren, og Rune og Staffan bekrefte at gjørme situasjonen ikke er noe bedre hos dem. Gjennom mandagen har alle speiderne jobbet skift med graving og flytting av utstyr som står i fare for å bli oversvømt. På et tidspunkt var vannstanden på leirområdet så høy at det rant ei elv gjennom et av teltene, heldigvis ble det meste reddet. Bare en sovepose henger nå til tørk.


Teknisk og mauren står på

Teknisk enhet og maurene jobber hardt for å holde gjørma unna leirgatene og leirområdene. De graver grøfter, pumper vann, og de legger duker og grus på veiene. Tirsdag kveld gikk de tom for grus, derfor har det oppstått noen forsinkelser i grusingen, men de står på.


Ifølge mauren Jonas minker det også på hunved som blir brukt til å legge over gjørma som broer. Utenom grusing har speidere fra Rogaland krets båret og lagt raier rundt toalettene i nord for å håndtere gjørma.

Se bildene fra leirområdet