Nyheter

Les siste nytt om leiren og se hva som skjer på årets speiderleir.

Heder til Håkon

Tekst: Helene Moe Slinning, Dato 09.07.22

«Et notorisk JA-menneske» blir han beskrevet som, Hakadal-leder Håkon Selnes (55). Under landsleiren ble han hedret med gullkompasset for sin innsats som speiderleder gjennom mer enn 37 år. Les hele saken her.

Foto: Helene Moe Slinning/KFUK-KFUM-speiderne

Omveg til leir

Tekst: Deborah Ognøy, Dato: 09.07.22

Det var fleire som reiste langt for å koma seg til Gnist. Det var gjester på leiren frå Alta i nord til Frankrike i sør. Reisevegane var lange og mange, og fleire hadde problem med kansellerte fly, eller store mengder vegarbeid. Magnus Gullbrå var ein av dei som fekk ei alternativ reiserute til landsleiren. Les heile saka her.

Har du sett postkassa?

Tekst: Deborah Ognøy, Dato: 09.07.22


Rovernemndas postkasse er en av deres viktigste kommuniksjonskanaler på leir. Her kan rovere sende inn alt fra ris, ros og kjærlighetsbrev, til innspill og forslag til hvordan roverarbeidet i Norge kan forbedres. Postkassa er med på alle leirer og større arrangementer for rovere, og har vært en viktig del av Rover-Norge de siste 8 årene.


Postkassa ble sist sett tirsdags kveld ved scenen i kafeteltet. Her skulle den stå mellom roverkroene, slik at alle enkelt kan sende post til Rovernemnda. Onsdag morgen kom første melding om at postkassa var savnet. Har du tips, kan dette sendes inn på instagram til @rovernemnda eller på den digitale postkassa på nettsiden!

Foto: Håkon Johannes Slettevold

Vinnere av Finn Gnisten

Dato: 09.07.22

En av hovedaktivitetene for vandrerne under leiren var postløpet Finn Gnisten. Speiderne skulle gjennom flere samarbeidsoppgaver, samle koder og finne Gnisten. Opplegget ble gjennomført i to omganger og vi har kåret vinnere begge dagene. Fra tirsdag gikk førsteplassen til Blåbær, Sokndal 1 og 2 KM, andre plassen gikk til Isbjørn, Svalpard/Porsgrunn KM og tredjeplass gikk til Rev, Grimstad KM. Torsdag gikk førsteplassen til Flamingo, Lommedalen KM, andreplassen til Ogniste Wegle, PHN KM, og tredjeplass til Reidn, Suldal KM. Gratulerer!


Bilder fra Finn Gnisten

Nye bilder fra leiruka!

Dato: 09.07.22

Regn, gjørme og god stemning er sentrale ord i beskrivelsen av leiruka. Se de nye bildene her.

Patrulje Ulv på haik

Tekst: Jakob Kallevik Leite Dato: 09.07.22

Viktor Markhus, vandrer i patrulje Ulv i Nordås Steinsvik KFUK-KFUM-speidere, gikk haik 05B fra Byrkjeland og tilbake til leiren. Etter en kort busstur til startpunktet gikk Viktor og resten av patruljen opp flere bratte bakker før de kom til et vann. De gikk langs vannet en god stund. Da patruljen nådde sjekkpunktet valgte de å gå videre for å prøve å komme frem til leiren før kvelden. Patrulje Ulv gikk en todagers haik på over 10 kilometer, på bare en dag.

Foto: Håkon Kristoffersen


Finale i den store flaggstangkonkurransen

Tekst: Jokob Kallevik Leite, Dato: 08.07.22

Gjennom leiruka har flere speidere og folk i stab gått rundt for å prøve å finne den høyeste flaggstanga på Gnist 2022. Oliver Hovden fra Åkra Speidergruppe har gått rundt med lasermåler og målt flaggstengene

Leirens beste kaffe?

Tekst: Jakob Kallevik Leite, Foto: Helene Moe Slinning, Øyvind Aasen Dato: 08.07.22


Blant ledere og stabsmedlemmer har det gått rundt et rykte om at speiderne fra gamle Oppland har den beste kaffen på leiren, og vi har hørt at denne kaffen er spesiallaget til Gnist. For å finne ut om ryktene om kaffen faktisk stemte eller om det bare var oppspinn, besøkte vi speiderne fra gamle Oppland for å sjekke den ut. Les hele saken her.

Foto: Helene Moe Slinning/KFUK-KFUM-speiderne

Viktig lederinfo

Dato: 08.07.22

Leiren nærmer seg slutten, og det er mange speidere og mye utstyr som skal fraktes ut av leirområdet. På gnist2022.kmspeider.no/for-ledere/avreise finner dere nødvendig informasjon om avreise, henting av utstyr og rydding av leirområdet.

Foto: Håkon Kristoffersen/KFUK-KFUM-speiderne

Beredt i bøttevis

Tekst: Helene Moe Slinning, Dato: 08.07.22

“Den var vannet overmåte, vi har ingen redningsflåte!” En flåte kunne de nok ønsket seg, gruppene som onsdag kveld fikk merke de store nedbørsmengdene som har vannet Forsand overmåte den siste tiden. Men redningen kom likevel. For da vannet rant i strie strømmer gjennom telt og under bord i nordenden av Glogata, mobiliserte speiderne kjapt. Les hele saken her.

Foto: Helene Moe Slinning/KFUK-KFUM-speiderne

Vått på speiderlandsleir

Tekst: Helene Moe Slinning og Katrine S. Andersen, Dato: 07.07.22

106 speidere måtte evakueres inn da store nedbørsmengder falt over speiderlandsleiren på Forsand denne uken. Rettelse! Speiderne som var på haik ble funnet på sjekkpunktet ved en hytte. De valgte å sove videre i teltet og fortsette turen.

Haik og gjørme, se bilder fra leiren

Dato: 06.07.22

Så langt på Gnist har vi vært litt uheldige med været. Det har kommet mye nedbør på kort tid, og støvelsalget på Jørpeland har økt betraktelig. En del av speiderne har vært ute på haik det siste døgnet og en del speidere har gått ut på haik i dag. Selv om noen av haikerutene ble kortet ned eller flyttet på grunn av været, er det nok mange som synes at det er fint med en gjørmepause.

Den store flaggstangkonkurransen

Tekst: Jakob Kallevik Leite, Dato: 06.07.22

På større leirer er det ofte en uoffisiell konkurranse om hvilken gruppe som bygger den høyeste flaggstanga, og Gnist 2022 er ikke et unntak. Derfor har vi gått rundt for å prøve å finne de høyeste flaggstengene og kåre den høyeste flaggstanga på leiren.... Les hele saken her.

Gjørma tar over gatene

Tekst: Jakob Kallevik Leite, Dato: 05.07.22

Etter en uke med fin fint vær i forkant av leiren på maurleiren, har alle ventiler åpnet seg, og regnet fosser ned. Etter flere dager med regn, kommer også gjørma, både til glede og irritasjon for speidere på leiren. Vi har snakket med noen av gruppene som mye gjørme og vann på områdene sitt... Les hele saken her.

Foto: Håkon Kristoffersen/KFUK-KFUM-speiderne

Flere haikeruter endret til dagstur

Dato: 04.07.22

På grunn av været har flere haikeruter blitt endret. Lett haik endres til dagstur uten overnatting, medium haik 14B og 15B flyttes til haik 5B og resten av medium haik går som planlagt med overnatting. Speidere som vil endre haikerute kan gå Uburen uten overnatting. Det vil bli tørkemuligheter etter haiken. Les mer om endringene for haiken her.

Foto: Lars Røraas/KFUK-KFUM-speiderne

Proppfullt på Pride

Tekst: Helene Moe Slinning, Dato: 04.07.22


Regnbueflagg og fargerike speidere fylte lederteltet til randen under mandagens Pride-markering.


Det er viktig å markere Pride fordi alle skal få være den man vil og like den man vil, sa Erik (10) fra scenen. Det var knapt plass å oppdrive i lederteltet da Pride-markeringen tok til mandag formiddag.... Les hele saken her.

Foto: Helene Moe Slinning/KFUK-KFUM-speiderne

Sjå bileta frå dag to på leir

Dato: 03.07.22

Leiren har tatt stadig meir form gjennom dag to. Leirbålet vart gjennomført utan ein einaste dråpe regn, og tradisjonen tru har me arrangert kanonballturnering òg på Gnist.

Ta roverekspert!

Tekst: Deborah Ognøy, Dato: 03.07.22

På roverkroa lørdag kveld fikk Asle Skoglund Hvidsten overrakt knapper som et tegn på en vel utført roverekspertoppgave.


Et stort prosjekt
Bakgrunnen for prosjektoppgaven til Asle, er at han har vært kretsleder for Østfold krets i en del år og så at de har noen hvilende grupper. Som en siste push før han går av som kretsleder, ønsket han å være med som pådriver og initiativtaker for gjenoppliving av Halden speidergruppe..... Les hele saken her.

Foto: Jørgen Martin Syvertsen/KFUK-KFUM-speiderne

Stemningsrapport fra leirbål

Dato: 02.07.22

Gnist er offisielt i gang! Lørdag kveld var 3 500 speidere samlet til åpningsleirbål på Forsand. Der fikk de blant annet besøk av Sandnes-ordfører Stanley Wirak, hilst på leirsjef og viseleirsjef, og ropt fra seg på Hysj kva sa ho. Med god gammeldags leirbålsunderholdning kom leirfølelsen til speiderne med et brak. Leirdeltakerne hørte også leirsangen fra scenen for første gang.

Seks i leirgata

Dato: 02.07.22

Innrykket er i gang og det myldrer av speidere i leirgatene. Dette er det de gleder seg mest til på leir.

Toria (11), og Una (13), fra Valnesfjord KFUK-KFUM-speidere

De to vandrerne er på leir for første gang. – Det å treffe folk er artigst, sier Una. Å bygge leir og være ute er det de gleder seg mest til. – Jeg gleder meg og til show og leirbål, og å se hvordan leiren blir, sier Toria.

Kevin (12) og Thomas (12) fra 1. Lyngdal speidergruppe

NSF speiderne har vært i gruppa i ett år og gleder seg til å gjøre gøye ting på leir. – Det er første gang vi er på leir, forteller Thomas. Så langt har de rukket å pakke ut og begynt å bygge leir. – Jeg liker å gå tur, så jeg gleder meg til haiken, sier Kevin.

Emil Kristoffer (18) Andreas (18) fra Laksevåg KFUK-KFUM-speidere

Ved raiehaugen står Andreas og Emil for å hente raie to av 40. – Vi skal bygge bord og benker på leirområdet, sier Emil. Det de gleder seg mest til er å sette opp teltet. – Det beste med leir er å slappe av og sove i teltet, sier Andreas.

Se bildene fra maurleiren

Dato: 02.07.22

Allerede 25. juni var rundt 80 maur på plass på leirstedet på Forsand, klare for å bygge opp leiren til innrykk 2. juli.

Medieoppslag om Gnist